Kuulun osaksi ihan mahtavaa kallion doulien porukkaa! Viime vuoden loppu puolella 2020 sain kunnian liittyä Kallion Doulien doulaporukkaan. Kallion douliin kuuluu kahdeksan ammattitaitoista doulaa. Kaikki ovat ihania erilaisia persoonia erillaisine vahvuuksineen. Toimimme toisillemme varadoulina ja konsultoimme toisiamme tarvittaessa. Varadoulapiiri kuuluu kaikkiin doulapakeitteihini. Palkkaamalla minut pääset siis myös hyötymään kaikkien näinen viisaiden naisten osaamisesta. Järjestämme doulailtoja Kalliossa Kulmakuppila IPIssä, jonne meihin voi tulla tutustumaan ja keskustelemaan illan aiheesta. Korona rajoitusten vuoksi doulaillat ovat valitettavasti tauolla.
Etsitkö lempeää ja tuvallista hoitajaa vastasyntyneellesi tai jo hieman isommalle vauvallesi? Vauva vuonna on tärkeätä ottaa itselleen ja parisuhteelleen omaa aikaa. Ja ihan myös lepäämiseen! Samalla voin auttaa vauva vuonna ihmetyttävissä asioissa, imetyksessä tai sormiruokailussa sekä helpottaa vatsavaivoja vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla. Muistan itsekin miten vaikeata vauvaa oli jättää kenellekkään ysvävälle, isovanhemmalle tai hoitajalle hoidettavaksi edes pariksi tunniksi. Hoitajalle olisi pitänyt opettaa vauvantahtisuus, nälkäviestit, pulloruokinta, vaipanvaihto ja kantorepussa kantaminen jne.. Lempeän ja osaavan hoitajan löytäminen tuntui työläältä.
Autonominen hermosto säätelee kehon hormonitoimintaa Ihmisellä autonominen hermosto toimii kuten eläimelläkin. Synnyttäessä ympäristön ollessa turvaton mieleen tulee huolia ja keho stressaantuu. Stressihormoneja alkaa erittyä niin, että äiti on valppaana pakenemaan tilanteesta ja synnytys hidastuu. Eihän avutonta vastasyntynyttä kannata synnyttää tilanteeseen, jossa on turvattomuutta! Autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto jakautuu sympaattiseen hermostoon ja parasympaattiseen hermostoon. Autonominen hermosto säätelee mm. sileiden lihassyiden kuten kohdun, sydämen ja rauhasten toimintaa. Sympaattisen hermoston toiminta vilkastuu stressitilanteissa ja kovassa fyysisessä rasituksessa.
Doulanun ihanista voimalausekorteista löytyy lisää Anun nettisivuilta Doulanu.fi Syvähengitys / pallea hengitys Anna pallean tehdä aktiivinen hengitystyö. Pallea aktivoituu sisään hengityksellä ja vetää ilmaa sisään männän lailla. Uloshengityksessä pallea rentoutuu ja palautuu paikalleen. Ilma puhaltuu ulos keuhkoista passiivisesti. Opettele hengitystä niin, että laita toinen käsi rinnan päälle ja toinen rinnan alle vatsalle, pallean päälle. Pallealla hengittäessä keskity siihen että rinnan alla oleva käsi kohoaa eli vatsa kohoilee vapaasti. Rinnan päällä olevan käden tulisi pysyä melkeimpä liikkumattomana.
Kuvassa olen minä kesällä 2019. Synnytys ihanasti käynnissä aamusta. Muut nukkuu. Miulla on Elle TENS kaulassa. Kävin kaduilla kävelemässä ja sitten omalla pihalla katsomassa minne sitä kannattaisi synnyttää. TENS - laite on pieni, kevyt ja se toimii pattereilla. Siinä on neljä ihoon kiinnitettävää liuskaa, joihin on yhdistetty elektrodit Laitteen käytön aloitukseen jälkeen menee noin 30–60 minuuttia ennen kuin todellinen vaikutus alkaa. Tästä syystä TENS kannattaa ottaa käyttöön heti kuin supistukset alkavat Ohjaimesta voidaan säätää elektrodeista ihoon lähtevien sähköimpulssien taajuutta ja intensiivisyyttä TENS vapauttaa elimistön omia endorfiineja ja enkefaliineja, jotka ovat morfiinin tapaisia aineita, jotka lievittävät kipua ja nostavat kipukynnystä Ei estä muita lääkkeettömiä tai lääkkeellisiä kivunlievityskeinoja.
Lapsentahtinen ensi-imetys, The Golden Hour Vauva itkee hetken synnyttyää ja hänet nostetetaan rinnan päälle. Pikkuhiljaa hän rauhoittuu tuttuihin sydämenlyönteihin ja lämpöön sekä vanhempien tuttuihin ääniin. Hän levähtää hetken ja alkaa sitten avata silmiään ja katsella ympärilleen. Hän avaa ja sulkee nyrkkejään, lipoo kielellään ja alkaa availla suutaan. Hän työntää nyrkin suuhunsa ja imee sitä hetken. Pian hän alkaa nostella päätään ja etsiä rintaa. Hän alkaa ryömiä kohti rintaa. Löydettyään nännin hän jatkaa sen luona käsi- ja suuliikkeitään.
Äidin tehtävä on avautua. Vauvan tehtävä on kiertyä leuka rinnassa <3 Ihmiskehon lantion alue koostuu joustavasta luisesta lantiosta, lihaksista ja erilaisista siteistä ja kalvoista. Vauva syntyy lantiosta kuten nappi menee napinlävestä. Evoluutio on hionut ihmisvauvan syntymän täydellisesti niin, että luisen lantion, sidekudosten ja lihasten eri osat ohjaavat vauvaa juuri oikeaan asentoon syntymää ajatellen. Lantion alueen lihaksiston ja siteiden ollessa tasapainossa vauvalla on paremmat edellytykset asettua pää alaspäin ja painaa leuka rintaan nuokkuryhtiin.
Synnyttäjän tehtävä on liikkua ja avautua. Vauvan tehtävä on aktiivisesti kiertyä leukarinnassa kohti maailmaa Pikkulantio muodostaa synnytyskanavan, joka alkaa yläaukeamasta, kulkee läpi lantionloukon ja päättyy ala-aukeamaan. Lonkkaluut liittyvät lantion edessä yhteen rustoilla ja nivelsiteillä, jota kutsutaan häpyliitokseksi. Selän puolelta lonkkaluut liittyvät ristiluuhun molemmin puolin si-nivelillä, joita tukevat monimutkaiset sidekudosrakenteet. Ihmisen kehon luisen lantion synnytyskanava ei ole suora putki maahan päin, kuten herkästi voisi kuvitella. Synnytyskanava on lieriön muotoinen ja sen ylä- ja ala-aukeama ovat muodoltaan ja kooltaan erilaisia.
Missä vauvan pää on, entä peppu? Tuntuuko kiinteä selkä missä päin vatsaa? Minne tunnet kantapäiden potkut? Entäs minne ihanuus kutittelee sormillaan? Raskauden loppuvaiheessa odottajat tietävät vauvansa asennosta yleensä enemmän mitä tulevat edes ajatelleeksi. Joten rohkeasti vain kokeilemaan ja kuullostelemaan vauvan liikkeitä, potkuja ja käsien heiluttelua. Vauvan kartoituksen ideana on vauvan potkujen, käsien heiluttelun ja pyllyn pyörittelyn pohjalta piirtää raskausvatsan päälle kartta vauvan asennosta. Vauvan kartoitusta voi tehdä ihan muuten vaan perheen iloksi, havainnollistamaan vauvaa isommille sisaruksille ja auttamaan tutustumaan konkreettisesti uuteen maha-asukkiin.
Tervetuloa piknikille kotisynnytysten merkeissä! Aktiivinen synnytys ry järjestää kansainvälisenä kotisynnytyspäivänä 6.6. kotisynnytyspäivän piknikkejä ympäri Suomea. Helsingissä piknik pidetään Töölönlahden leikkipaikassa (Karamzininranta 4, 00100 Helsinki) klo 12-14. Kutsumme paikalle kaikki, joita kotisynnytys edes pienestikkin kiinnostaa tai haluat asiaa edistää. Asetumme piknikille leikkipaikan viereen ja lapset ovat myös tervetulleita. Sateen sattuessa siirrämme piknikin Sanomatalon Fazer Cafesen! Ilmoitamme asiasta etukäteen tapahtuman FB sivuilla. Koronatilanteen vuoksi varaudu omilla piknik eväillä ja alustalla. Noudatetaan ohjeistuksia , turvaväliä ja pidetään toisistamme huolta!
Kaiken tämän Korona kriisin keskellä pääsin vihdoinkin istahtamaan joogamatolleni. Koronan vuoksi miun vakkari harrastus jooga on peruttu. Käyn Kirsi Tikan ohjauksessa kerran viikkoon Yoga Base salilla Vallilassa. Tämän perhe-arjen pyöriessä ympärillä tuntuu hankalalta löytää sellaista hetkeä ja tilaa, jossa saisin rauhassa joogata. Olenkin toteuttanut sellaista joogaa tällä hetkellä, että aina kun on pienikin tilaisuus niin opettelen seisomaan käsilläni tai tasapainoa hakien Pincha Mayurasanassa. Tasapainollessa, en voi todella ajatella muuta ja siinä on minulle sopivasti haastetta sekä jännitystä.
Kuvan lähde: Penny Simpkin’s Road Map of Labour Synnytystahto, eli hoitotahto synnytyksessä on tärkeä osa ja työkalu synnytykseen valmistautuessa. Monesti tästä näkee käytettävän termiä synnytyssuunnitelma tai synnytystoivelista. Synnytystä ei kuitenkaan voi suunnitella, joten suunnitelma käsitteenä on harhaanjohtava. Synnytystoivelista taas antaa kuvan, että kyllähän synnytyksessä voi toivoa asioita, mutta niitä ei tarvitse hoitohenkilökunnan toteuttaa. Synnyttäjän itse tehty ja mietitty synnytystahto auttaa koko synnytystiimiä (puoliso, doula, tukihenkilö, hoitohenkilökunta) tietämään mitä synnyttäjä missäkin tilanteessa tahtoo ja näin pystyvät auttamaan synnyttäjää saamaan haluamansa omannäköisen ja voimaannuttavan synnytyskokemuksen häiritsemättä herkkää synnytyskuplaa.
Odottajien iltateet Järjestämme kätilö Johanna Honkasen @midwifejohanna kanssa kaksi odottajien iltateet keskusteluiltaa helmikuussa. Paikkana ihana vegaaninen kahvila/joogastudio Oh My Goodness Kalliossa. Johanna on tunnettu suomen vesisynnytyslähettiläänä ja pitää myös toiminnallisia Liikuta lasta lantiossa -koulutuksia. Mielenkiintoiset illat siis tulossa! 7.2 klo 18-20 Mitä tulisi tietää synnytyksestä 20.2 klo 18-20 Kun synnytys jännittää tai jopa pelottaa Tapahtumat ovat ilmaisia, joten nähdään siellä! Toivomme ilmoittautumista ennakkoon osoitteeseen versojajuuret@gmail.com, jotta osaamme varautua ihmismäärään.
Sormiruokalua! Meidän vauva on muuttunut yllättäen tallaiseksi näppäräksi sormiruokailijaksi. Kätilön ja 3 lapsen sormiruokailijan kokemuksella vinkkaan, että ehdottomia varusteita ovat äidin rauhallinen ja maltillinen mieli,juuri imetetty tyytyväinen vauva, vedenpitävä joka puolelle yltävä essu suojaamaan vaatteita, imukuppi alusta ja aikaa sotkujen siivoamiseen. Rennolla mielellä kun suhtautuu niin tämä sormiruokailun seuraaminen on ihanaa puuhaa. Lapsi oikein nauttii ruuan tutkimisesta, maistelusta, haistelusta, ja imeskelystä. Kehittää siis aivan varmasti kaikkia aisteja! Helppoa on kun koko perhe syö samaa ruokaa, pienillä muunteluilla.
Kohti haaveita ja unelmia! Muutimme puolisoni kanssa nuorina ja huimina Joensuusta Helsinkiin opiskelemaan unelma-ammatteihimme, minä kätilöksi ja puolisoni täysin vastakkaiseen ammattiin (koodariksi). Siellä vierähti useampi vuosi opiskellessa, hurvitellessa ja töitä tehdessä. Muutimme sitten takaisin tänne Joensuuhun kotikonnuille perhettä perustamaan. Mielikuvissa oli lämpimät Joensuun kesät, lumiset talvet, iso omakotitalo, kasvihuone, kaksi autoa, vakityöpaikka seuraavat 50 vuotta ja hienosti käyttäytyvät lapset. Toisin kuitenkin kävi! Jäinkin aina kaipaamaan Helsingin merenrantoja, ratikoiden kolinaa, ihmisvilinää, kauppojen vihannesosastojen runsautta, kerrostalo elämää ja pientä huoletonta parveketta.
Doulaus ja valmennus äitiyslomalla Tyttö tuli! Kolmas lapseni, ihana tuulispää tyttöni syntyi lempeästi kotiin heinäkuisen auringon lämmittäessä ja punaisten unikoiden kukkiessa. Kiitokset ihanalle miehelleni Ilkalle, kätilökolleegalleni Helenalle ja siskolleni Hannalle. Ja tietysti ihanille isommille mussukoilleni, jotka olivat myös mukana seuraamassa siskonsa syntymää. Olen nyt virallisesti äitiyslomalla päätyöstäni kätilönä. Jatkan kätilöhommia yrityksen kautta kuitenkin melkein normaaliin tapaan vauvantahtisesti :) Ryhmävalmennuksesta pidän ensi talven ajan taukoa ja keskityn nyt “äitiyslomalla” yksityisiin valmennuksiin. Helena ja Henna jatkavat ryhmävalmennuksien pitämästi normaaliin tapaan.